Grote Verzoendag

Een indrukwekkende dag. Het was ongelofelijk stil op straat. Deze dag was de weg voor de kinderen.

Gisterenavond heb ik het begin van de Grote Verzoendag – Jom kipoer – in de synagoge meegemaakt. Het begon met het bekende Kol Nidre. Daarna klonken nog veel gebeden.

Vanmorgen was ik weer in de synagoge. Ook nu weer met indruk­wekkende gebeden. Een bijzonder moment was dat iedereen in de synagoge knielde “met het aangezicht ter aarde”. Dat gebeurt als gezegd wordt hoe de hogepriester de Naam van de HERE uitsprak, en heel het volk knielde.

Het was een dienst van vier uur. En toen begon over twee uur de volgende al weer…

Het einde van de Grote Verzoendag maakten Tineke en ik mee op het plein bij de Kotel (de zgn. Klaagmuur). Velen hoorden hier hoe nog eens de sjofar geblazen werd. Daarmee kwam een eind aan wat voor veel Joden een lange dag van vasten en gebed was.

Tenminste… Nu de avond is gevallen, en het helemaal donker is buiten, hoor ik toch getimmer, en stemmen van kinderen en hun vaders. Velen hier beginnen meteen met de Loofhut, voor het volgende feest, dat nu over vier dagen begint.