Chanoeka

Tijdens chanoeka gaat het leven voor de meesten mensen hier gewoon door. Althans overdag. ’s Avonds worden de kaarsen aangestoken. Op bepaalde avonden wordt er echt een feest van gemaakt (gisteren bij onze buren, zo te horen…). En er worden concerten gegeven.

Wij hadden echter gewoon op zondag en dinsdag onze Hebreeuwse les. Toch niet helemaal gewoon:

  • Op zondag werden we getracteerd op snoepgeld, chocolademunten zoals je ze in Nederland rond Sinterklaas ook wel ziet. Ze horen hier bij chanoeka: tijdens dit feest spelen de kinderen ermee – en ook wel met tolletjes, zgn. dreidels. Daarop staan vier letters, de beginletters van Nes Gadol Haja Po, ‘een groot wonder gebeurde hier’. (Buiten Israël in plaats van Po (hier) Sjam (daar).
  • Op dinsdag werden we getracteerd op soefganiot. Dat zijn een soort oliebollen. Zo smaken ze tenminste wel, maar ze zijn heel mooi rond en goudbruin. En ze hebben een vulling van een beetje jam. Laagje poeder­suiker erover. Heerlijk!
    Er is een relatie met het feest. Daarop speelt immers olie een belangrijke rol. Dus worden dingen gegeten waarbij er olie gebruikt wordt om ze te maken (ook zgn. latkes, een soort aardappelpannekoekjes; een verhaal en een recept, zie www.verhalenalmanak.nl/verhaal/malkes-geheime-chanoeka-recept/)
chocoladegeld en tolletje
chocoladegeld en dreidl
soefganiot
soefganiot