Nieuwjaar der bomen

Vandaag is het Toe biSjwat, oftewel de 15e van de maand Sjwat. Dat is het Nieuwjaar van de bomen. De dag was oorspronkelijk belangrijk met het oog op de afdracht van vruchten aan de tempel. In Lev. 19:23v staan daarvoor een paar bepalingen, waarvoor je moet weten hoe oud een boom is. Het Nieuwjaar van de bomen geldt als ‘verjaardag’.

Het is geen groot feest, maar er wordt vaak aandacht aan gegeven door verschillende boomvruchten te eten, doorgaans gedroogde. Ook worden er op deze dag bomen geplant (maar vandaag was het sjabbat).

Rond deze dag komen de eerste bomen in bloei: de amandelbomen. In het Hebreeuws heten ze sjaked, en in die Hebreeuwse naam hoor je iets van ‘waken’ of ‘wakker zijn’. Voor de profeet Jeremia had deze boom een bijzondere boodschap:

Het woord van de HERE kwam tot mij: wat zie je, Jeremia? Ik zei: een amandeltak. Toen zei de HERE: dat heb je goed gezien; weet nu dat ik waak over mijn woord, om dat te doen (Jer. 1:11v, NBV: zo snel als een amandel­boom in het voorjaar uitbot, zo snel laat ik mijn woorden uitkomen.)

De bloei van de amandelboom wordt ook genoemd in Prediker 12:5, bij de beeldende beschrijving van de oude dag: ‘de tijd dat de amandelboom bloeit’ – beeld voor het wit geworden haar van de ouderen.

Wij hebben op deze sjabbat een wandeling gemaakt in Ein Kerem, een dorp dat nu tegen Jeruzalem aan ligt. Zacharias en Elisabeth zouden daar gewoond hebben. Het is tegenwoordig een pittoresk plaatsje, extra in trek in de tijd van de bloei van de vele amandelbomen die hier staan.

We waren dus niet de enigen. Het was in het dorp heel druk – maar een eindje omhoog op een van de terrashellingen hadden we het rijk alleen, en konden we genieten van de eerste bloeiers. De meeste amandelbomen laten echter nog even op zich wachten.

Hieronder een bloeiende amandeltwijg, met nog een paar amandelen eraan.

Amandelbloesem
Amandelbloesem
 
Ein Kerem
Ein Kerem
 

Zie meer op : picasaweb: Ein Kerem