Witte donderdag

De avond voor Goede Vrijdag was er een bijzondere samenkomst in de Christ Church. Eerst was er een dienst met Avondmaalsviering in de kerk. In de liturgie werd de verbinding met het Pesachmaal gelegd, en hadden de Psalmen van het Hallel (113-118) een plek.

Vanuit de kerk liep de hele gemeente naar de Olijfberg, in stilte, waarin ieder persoonlijk kon mediteren en bidden. Het was bijzonder om zo door een gedeelte van de Oude Stad te lopen. Het was erg druk door de vele Pelgrims die voor Pesach en Pasen naar Jeruzalem gekomen zijn (ong. 150.000). We gingen door de Sions­poort naar buiten, het Kidrondal door – onder de volle maan. Langs wat tegenwoordig als Gethsemané wordt aangewezen gingen we naar het terrein van de Russisch orthodoxe Maria Magdalena kerk. Daar hield één van de voorgangers van de Christ Church nog een meditatie.

Daarna gingen we uiteen. Op weg naar mijn auto kwam ik weer door het Kidron­dal, en daarna langs St. Petrus in Gallicantu – de plek die wordt aangewezen als de plaats van het huis van Kajafas, waar Jezus na de arrestatie in Gethsemané heen werd gebracht, en waar Petrus Hem verloochende.