Dag 33 van de Omer

De 50 dagen tussen Pesach en Wekenfeest worden nadrukkelijk geteld, volgens het gebod in Leviticus 23:15v (zie: www.centrumvoorisraelstudies.nl/kopij/Omer-telling.php). In deze periode houden veel Joden zich aan enkele beperkingen, waaronder een verbod te trouwen, naar muziek te luisteren, zich te scheren, of grote nieuwe aankopen te doen.

Een bijzonder dag in deze periode is de 33e dag, Lag ba’Omer. Dan gelden de genoemde beperkingen niet. Het is dus dé dag in deze periode voor huwelijken en de andere dingen die rond deze dag niet gedaan worden.

Het is vooral ook een dag voor kampvuren. Overal zie je op die dag jongeren (en vaders met kinderen) met hout sjouwen. Bij ons in de straat hebben er binnen de 100 meter al drie vuren gebrand. De grootste met een enorme club jeugd eromheen. Daarbij werd ook gezongen, en werden er aardappels gepoft. Een gezellig gebeuren. De volgende morgen toen wij opstonden zaten er nog steeds een paar jongens rond de smeulende restjes.