Debat over het Land

Het CIS organiseert samen met de Protestantse Theologische Universiteit een studieprogramma voor predikanten van de PKN. Onderdeel daarvan is een reis naar Israël, waar er vooral heel veel ontmoetingen zijn met allerlei mensen en organisaties hier. Voor een groot deel gebeurt dat in kleinere groepen. De 25 predikanten zijn verdeeld over drie groepen die zich – naast het algemene gedeelte – nog bezig houden met speciale onderwerpen, resp. ‘het Conflict’, ‘het Land’ en de Messiaanse Joden.

Een onderdeel van het programma waarbij alle predikanten aanwezig waren, en ook een aantal bijzondere gasten, met name vanuit Joodse kring, was een seminar over de Landbelofte. Sprekers waren drie geleerden, die elk een boek over het Land hebben geschreven:

  • rabbi dr. David Frankel, verbonden aan het Schechter Instituut, die in 2011 zijn boek publiceerde: The Land of Canaan and the Destiny of Israel: Theologies of Territory in the Hebrew Bible.
  • ds. dr. Yohanna Katanacho, Palestijn, verbonden aan het Bethlehem Bible College. Hij schreef, in 2012: The Land of Christ. A Palestinian Cry
  • fr. dr. David Neuhaus SJ, Rooms Katholiek priester en Joods. Hij doceert o.a. aan de University in Bethlehem. Zijn boek The Land, the Bible, and History: Toward the Land That I Will Show You (Abrahamic Dialogues) verscheen in 2006

Een heel kort verslag van deze bijeenkomst verscheen in het Reformatorisch Dagblad; ze hebben er zelf als kop boven gezet: pittig debat over Israël tijdens bezoek PKN-predikanten.

2014_01_16_1828
v.l.n.r.: Katanacho, Frankel en Neuhaus