Israëlisch rijbewijs – in 12 stappen

Officieel moet je als je hier langer dan een jaar bent een Israëlisch rijbewijs halen. Ik heb het nu, na een hele serie kastjes en muren:

 1. Om te beginnen het Licensing Office, waar alles m.b.t. rijbewijzen en dergelijke geregeld wordt. Er zijn bijna altijd lange rijen. Ik moest hier nu een wit formulier halen.
 2. Dat moet je gaan omzetten in een groen formulier. Daar komt je pasfoto op en een paar gegevens, maar er moet vooral nog veel op ingevuld worden. Dit formulier werd voor me gemaakt bij een afdelinkje daarvoor in een optiek, en dat was handig voor de volgende stap:
 3. Een ogentest, waarbij o.a. uitgebreid wordt gemeten hoe breed je blik is.
 4. Dan naar de dokter, die een gezondheidsverklaring moet afgeven.
 5. Terug naar het Licensing Office waar het groene formulier nog wat nader ingevuld en gestempeld wordt.
 6. Nu bellen naar een rijschool, en dan naar het kantoor daarvan komen om het groene formulier af te geven.
 7. Met een checkachtig formuliertje naar het postkantoor, om daar ₪66 (~€13) te betalen – waarvoor wordt me niet duidelijk…
 8. Nu gaan afrijden! Eerst nog een erg klein halfuurtje les (waarbij de instructeur vrijwel alleen le’at le’at (“langzaam aan”) heeft gezegd – zelfs als ik stilstond. Het examen was makkelijk – ik moest alleen wel onJeruzalems rijden.
 9. Na vijven bellen om de uitslag. Geslaagd! “Kom morgenmiddag maar naar het kantoor om het papiertje te halen.”
 10. Op het kantoor blijkt het echter niet aangekomen te zijn. “Ga morgenochtend maar naar het Licensing Office.”
 11. Dus weer een nummertje trekken, wachten… En dan nog meer wachten: ze kunnen ook hier mijn papieren niet vinden. Totdat duidelijk wordt dat het om Brons (ברונס) en niet Brans (בראנס) gaat. Zo krijg ik eindelijk het felbegeerde document in handen. Plus een briefje waarmee ik naar het postkantoor moet, om ₪25 te gaan betalen.
 12. Sta ik voor het postkantoor, zie ik gelukkig “nog net op tijd” dat het adres op mijn document niet klopt, dus weer naar het Licensing Office, nummertje trekken, wachten…
 13. Nu toch echt de laatste stap: in het postkantoor aansluiten in de rij om de ~€5 te betalen.

Zo heb ik dan eindelijk mijn Israëlisch rijbewijs. Geldig tot 15 juli 2014 – voor die tijd moet ik weer naar het Licensing Office om het te laten verlengen. Dat zal dan wel wat makkelijker gaan – maar ik zit er wel voor elk half jaar aan vast…