Stille week

De week voor Pasen wordt vaak ‘stille week’ genoemd. Velen zoeken momenten van stilte, om juist nu intensief stil te staan bij de lijdensweg van Jezus. Dat valt niet altijd mee.

Evenals vorig jaar was een bijzonder moment in deze week de avond van Witte Donderdag. We vierden eerst het avondmaal in de Christ Church, en liepen daarna door het Kidrondal naar de kerk van Maria Magdalena, vlak bij wat wordt aangewezen als Gethsemané. Het zou een stille tocht moeten zijn, en een rustig moment bij die kerk. Er was nu echter nog veel meer drukte en lawaai dan vorig jaar.

Deze week begon Pesach. De eerste dag – dinsdag – was als een sjabbat. Het was toen weldadig rustig. Na alle drukte van de voorbereiding op Pesach, en de uitgebreide Pesachmaaltijd maandagavond, was het nu nog rustiger dan op een gewone sjabbat.

Dinsdagavond (net na de ‘sjabbat’) waren we in de Oude Stad en vonden we het daar erg druk. Woensdagavond waren we daar weer, en toen was het er nog aanmerkelijk drukker. De donderdagavond ging daar echter nog weer ruimschoots bovenuit. Onder de bezoekers zijn relatief veel charedim (‘ultra-orthodoxen’) en – ook laat op de avond – heel veel kleine kinderen. Mensen genieten van de chol hamoëed (de ‘gewone dagen’ van Pesach, tussen de eerste en laatste dag die als een sjabbat gelden).

Op onze tocht met de gemeente naar de Olijfberg moesten we een eind door de stad omlopen, omdat de gewone route was gesloten vanwege de enorme drukte. Ook verder was het buitengewoon druk. Vooral bij Gethsemané: daar waren heel erg veel voetgangers en auto’s, en dus was er bijna continu een claxonconcert.

Een schril contrast met hoe ik mij de avond voorstel dat Jezus hier bad en worstelde. Of zou er ook toen heel wat meer leven geweest zijn dan ik dacht? Op de Olijfberg overnachtten destijds heel wat pelgrims.

In elk geval was het de dag daarop druk en overvol, tijdens het pelgrims­feest. Het moet wat geweest zijn: dat Jezus met Zijn kruis, en de hele stoet om Hem heen en achter Hem aan, tussen al die anderen – de feestgangers – door moesten. Zie je het voor je?