Ander sirene-geluid

Het viel ons de laatste dagen op dat de politie-, brandweer- en ambulance-sirenes anders klonken dan anders. Het lijkt nu meer op het geluid dat in Nederland gewoon is, ta-tu-ta-tu, in plaats van het hier normale aanzwellende en afnemende geloei. We hoorden van iemand dat dat bewust gedaan is, omdat de mensen nu van dat aanzwellende geluid steeds erg schrikken omdat ze denken dat dé sirene (het luchtalarm) begint.

Dat is herkenbaar. Toen wij in Jeruzalem kwamen waren we een paar dagen nogal eens gealarmeerd. Sirenes en zeker ook geknal zijn hier niet van de lucht. Maar het geknal is vrijwel altijd vuurwerk. Dat wordt in de Arabische wijken veel gebruikt, voor allerlei feesten, doorgaans vooral ’s avonds. Daar schrikken we dus sowieso niet meer van op. En ook de sirenes van de hulpdiensten hoor je hier erg veel. De wagens schieten ook met sirenes (en ook nog extra toeters en geluidseffecten) toch niet op in het verkeer dat op veel plaatsen vaststaat, dus het geluid blijft extra lang en klinkt veel meer. Dus sirenes en geknal deden ons niets meer.

Maar nu staan we op scherp, en horen we anders. Ook hier in Jeruzalem al. Richting de Gaza-strook zal dat nog veel meer zijn. Ook als er een motor met veel lawaai optrekt denk je meteen: begint het weer?

Overigens is er vanmorgen wel erg veel geknal. Kan een indicatie zijn dat er weer iets te vieren valt; wellicht heeft Hamas een slag geslagen? Ik hoor nu ook het voortdurend getoeter van een paar auto’s – in Nederland zou je denken dat er een voetbalwedstrijd gewonnen was. Maar eens gauw kijken wat daar de reden van kan zijn…

P.S.: Op deze dag waren er examen-uitslagen. Ik ben blij voor iedereen die geslaagd is; dit feest gun ik hen graag!