Vuurwerk

In een vorig stukje schreef ik over sirenes en vuurwerk (zie: Ander sirene-geluid), over de geluiden die we al haast niet meer hoorden, totdat we luchtalarm kregen en we ook naar vuurwerk anders gingen luisteren.

Soms ten onrechte: vuurwerk wordt bij allerlei feestjes gebruikt. Maar afgelopen zondag was het denk ik minder onschuldig. Het begon even na elven en duurde ongeveer een uur. Het zal geweest zijn voor het feest dat gevierd werd omdat het gerucht zich razendsnel verspreidde dat Hamas een Israëlische soldaat gevangen had genomen. Een dag later zagen we een filmpje op Youtube, waarin te zien is hoe dit ‘feest’ op het tempelplein gevierd werd – als we het geweten hadden en geluisterd hadden hadden we het waarschijnlijk hier thuis kunnen horen, maar op dit geluid waren we niet gespitst.

Het Israëlische leger ontkent stellig dat er een soldaat in handen van de Hamas is gevallen. Je moet er niet aan denken dat dat wel zo zou zijn! Dat zegt wel wat over manier waarop Hamas in de strijd staat. Ook de manier waarop er dan meteen hier vlakbij uitbundig ‘feest’ over gevierd wordt, is ziek.