Zet de kaars voor je raam

Vanavond begint in Israël Chanoeka, een feest in de donkere dagen van december, waarbij licht een belangrijke rol speelt. Net als bij ons Kerstfeest. Net als bij ons in de adventstijd is er steeds meer – bij Chanoeka komt er elke dag één lichtje bij, tot er acht zijn. Elke dag wordt er ook nog een extra kaars aangestoken, de zgn. sjammasi (= ‘dienaar’). Zie verder een vorige weblogs.

De lichtjes moeten voor het raam worden gezet, voor een raam aan de straatkant – tenzij dat gevaar oplevert (ten gevolge van antisemitisme). In Jeruzalem zie je her en der chanoeka-kandelaars die aan de weg gezet zijn, op een beschut plekje of in een glazen kastje. Een mooie gedachte: laat zo je licht schijnen voor de mensen!

Amersfoort-Chanoeka-raam-sjoel-www-2011

Wij hebben rond Kerst meer dan ooit de neiging de gordijnen te sluiten. We maken het binnen gezellig. Met kaarsjes met hun kleine lichtkring, vlammetjes waar je lekker dromerig naar kunt staren… Op zich is daar niets mis mee, geniet ervan. Maar bedenk wel dat als het nou om het echte Kerst-licht gaat, dat dat dan wel naar buiten toe moet uitstralen!

Iemand vroeg mij: ‘Wat is het verschil tussen een televisie en een chanoekia (chanoeka-kandelaar)?’ Antwoord: ‘Een televisie brengt het ‘licht’ van buiten naar binnen, vanuit de wereld jouw kamer in. Een chanoekia is ervoor om het licht van binnen naar buiten te laten uitstralen.’

Meer foto’s op mijn Picasaweb

2014_12_23_3778
de laatste avond: alle lichtjes aangestoken