Alternatieve Kerst-boom

Amandelboom
Amandelboom (op 13 december al in bloei!)

Wij hebben thuis nooit een kerstboom gehad, en ik heb ook niets met de standaard-kerstboom. Maar toen we vorige week een wandeling maakten kwam ik een boom tegen die wel echt bij het Kerstfeest past. Niet eens zozeer omdat hij wit afsteekt bij de rest – en wit is natuurlijk de kleur van Kerst.

Het is een zeer vroeg (13 december!) bloeiende Amandelboom. Een boom met een boodschap, sinds Jeremia een takje van zo’n boom zag in een visioen. God vraagt: ‘Wat zie je, Jeremia?’ De profeet: ‘Ik zie een Amandelboom (Sjakeed).’ De Here: ‘Dat heb je goed gezien, want Ik waak (sjokeed) over mijn woord om dat te doen.’ (Jer. 1:12)

Het woord komt later in Jeremia terug, in 5:6, waar het gaat over panters die ‘loeren’, klaar om op het eerste het beste moment in actie te komen. En in 31:28, ‘Zoals Ik wakker ben geweest om hen uit te rukken en af te breken, …, zo zal Ik wakker zijn om hen te bouwen en te planten, luidt het woord des Heren.’ In het modern Hebreeuws is sjakad ‘zich ijverig bezig houden met’.

De NBV vertaalt Jeremia 1:12: “‘Dat zie je goed’, zei de HEER, ‘zo snel als een amandelboom in het voorjaar uitbot, zo snel laat ik mijn woorden uitkomen.’” De Amandelboom op de foto gaat nog verder, die is alle andere een paar stappen vooruit. Midden in de winter is deze boom een belofte van en garantie voor het voorjaar dat komt. Dan gaan we weer genieten van de pracht van de vele Amandelbomen bij Ein Kerem.

Kerstfeest is het feest van hoe de Here ‘waakt’ over zijn woord. Het feest van die ene Eersteling die midden in de winter voorbode is van de tijd van ontluiken en ontwaken.

Amandelbloesem
Amandelbloesem
Amandeltak met oude vruchten en nieuwe knoppen

Nog een boom met een les, een vroege vijgeboom (op dezelfde datum één pril blaadje):

‘Leert dan van de vijgeboom deze les: Wanneer zijn hout reeds week wordt en de bladeren doet uitspruiten, weet gij daaraan, dat de zomer nabij is.’ (Matt. 24:32)

2014_12_13_3591
Vroege Vijgeboom