Noam Zion

toevoeging van Noam Zion bij Dagboek bij de najaarsfeesten

2 tisjri (8 sept.)

De avondmaaltijd van Rosj Hasjana omvat het oude gebruik om symbolisch voedsel te nuttigen. De familie proeft (of houdt het op zijn minst omhoog voor een nieuwjaarswens) verschillende soorten voedsel waarvan de naam, vorm of kleur ons herinnert aan onze grootste verwachtingen voor het nieuwe jaar. Dit gebruik correspondeert met het begin van het jaar – een tijd van hoop vermengd met vrees.

Sinds de dagen van de Talmoed is het voedsel op de feesttafel een informeel symbool geworden van onze nieuwjaarswensen. Het meest bekend zijn de appels gedoopt in honing; ze symboliseren een zoet jaar. Maar zelfs de meest alledaagse groenten, seizoens­vruchten en overig voedsel zijn een gelegenheid om onze angsten weg te wensen en woorden te geven aan onze diepste verwachtingen, evenals de mogelijkheid om grappen te maken over hun namen in verschillende tongvallen.

Honing wordt meestal gebruikt om Challa, een brood, in te dippen. De Challa heeft veelal een ronde vorm, zoals een stijgende, cirkel­vormige trap, om eraan te herinneren hoe mensen stijgen of dalen op de ladder van hun goddelijk bepaalde lotsbestemming. Het cirkel­vormige brood staat ook symbool voor de circulariteit van de tijd.

Er zijn meer feestelijke symbolen, zoals het leggen van een bloemenkrans of andere decoratie om het Challa heen. Dit herinnert aan de kroning van de goddelijke Koning op Rosj Hasjana.

Nadat de zegen over het brood is uitgesproken, wenst iedereen elkaar het volgende toe:

Dat het Gods wil moge zijn dat we een goed en zoet jaar zullen ontvangen!

Het indopen van het brood bij de maaltijd gaat vaak door tot aan het einde van Soekot. Joodse vrouwen uit Polen en Zuid-Rusland hadden verder het gebruik om wat honing te leggen in de vier hoeken van hun huis, voor geluk. Tegenwoordig wordt ook wel snoep gebruikt voor hetzelfde doel.