Leeskring


Het Centrum voor Israëlstudies heeft inmiddels al drie leeskringen gehouden onder leiding van drs. B.Th. Wallet. In het najaar 2009 een leeskring over Joodse uitleg van Exodus, in het voorjaar 2009 een leeskring Misjna, Seder Mo’ed en in 2007 een leeskring Sjoelchan Aroech.


Leeskring voorjaar 2009

Hieronder als voorbeeld een verslag te lezen van de leeskring over Seder Mo’ed.


Misjna, Seder Mo’ed

De leeskring van het CIS heeft zich in maart en april 2009 vier ochtenden bezig­gehouden met het lezen van Seder Mo’ed, het tweede boek van de Misjna. Onder de inspirerende leiding van Bart Wallet hebben we hieruit het traktaat mJoma gelezen, wat gaat over Jom Kippoer, of Grote Verzoendag.


Bart WalletDe eerste ochtend stond in het kader van een algemene inleiding over het Joden­dom aan het begin van de jaartelling, de tijd waarin de Misjna op schrift is gesteld. Hoe is de Misjna ontstaan en wat is de status van deze op schrift gestelde mondelinge overlevering? De Misjna kunnen we zien als het rabbijnse equivalent van het Nieuwe Testament. Rond dezelfde tijd ontstaan is het een uitwerken van datgene wat in de Hebreeuwse bijbel overgeleverd is. Voor de schrijvers van het Nieuwe Testament was Jezus Christus de Messias en de interpretatie van de Hebreeuwse bijbel. De Misjna daarentegen verwoordt hoe de wetten uit de Thora in de nieuwe situatie - de tempel was verwoest - toch geïnterpreteerd konden worden.


De overige drie keer hebben we de tekst van mJoma zelf gelezen. Het was een fascinerende ervaring om de teksten, die tijdens de voorbereiding regelmatig als strikt, dor en zelfs bizar ervaren werden, tijdens de ochtenden tot leven te zien komen. Vanuit de regelgeving uit met name Leviticus, een plaatsing in historische context en opgeleukt met de nodige rabbijnse anekdotes en Joodse grappen, werden de teksten levend en relevant gemaakt. Bart Wallet bleek opnieuw een gretige en inspirerende leraar die ons de Joodse wereld van teksten, gebeden en spiritualiteit inleidde.


foto van de leeskringDe laatste keer hebben we ook gekeken naar de verwerking van Jom Kippoer in het Nieuwe Testament. Met name naar het boek Hebreeën. Waar de evangeliën het Pesachmaal als inter­pretatie van de dood van Jezus kiezen, neemt Hebreeën de insteek van Jom Kippoer. Dat leidt tot interessante inzichten.


Onvermijdelijk komt tijdens de ochtenden ook de vraag naar boven: hoe geef ik mijn geloof weer, wat doe ik met het woord van God? De vier ochtenden samen studeren hebben ons veel nieuwe inzichten opgeleverd, en dagen ons uit verder te denken, te lezen en te bidden.


Er staat een vervolg gepland voor het najaar van 2009, waar we zullen gaan kijken hoe de Rabbijnen de bijbel lezen. Fascinerend...

Daniël Drost, deelnemer aan de kring