Zie ook de foto’s
Donderdag, 24 juni 2010
geschreven door Kees Buijs
Het is de laatste dag van onze reis met een vooraf afgesproken programma. Morgen, vrijdag hopen we de thuisreis aan te vangen.
Donderdag voormiddag hadden we vrijaf. In kleine groepjes ging ieder zijns/haars weegs in en bij Netanya. In de namiddag en avond keken we uitgebreid terug op de voorbije dagen.
Eerst o.l.v. Kees Jan Rodenburg de middag evaluatie.
Er werd terug gegaan naar 2 maart, de eerste voorbereidingsdag voor de dialoogreis. Ontmoeting is de essentie van dialoog. Aan de hand van enkele omschrijvingen van dialoog kon ieder zijn/haar mening erover geven. Een greep uit de opmerkingen:
- Mutual witness = wederzijds getuigenis. Daarover werd nogal wat gezegd. Terugkijkend m.n. naar wat we in het Schechter instituut en in Bethlehem en Efrath hadden meegemaakt.
- Het komt vooral aan op openheid, objectief naar elkaar luisteren, de ander de ruimte geven, bereidheid het getuigenis van de ander te horen.
- Bij het speciale contact, Joden-Christenen: hebben wij de ander als getuige nodig? Wij christenen hebben veel heidendom in ons. Zien de Joden wel dat zij wat voor ons kunnen betekenen?
- Iemand zei: ‘Ik heb de rol van het gebed weer ontdekt, (niet op academisch niveau), daar zijn de openingen.’ Zien wij God aan het werk? Wat wij zelf hebben meegemaakt telt mee. En tijd en cultuur.
- Hoe geef je bescheidenheid een plek in de concrete situatie?
- De uitspraak van wijlen ds. S. Gerssen, dat we met elkaar hebben te worstelen om een dieper inzicht in de inhoud van de erfenis en de strekking ervan, doet er wel degelijk toe.
Tussen de middag en avond evaluatie was er nog een lezing, verzorgd door mw. Lisa Loden. Samen met haar man geeft zij leiding aan een gemeente van Messias belijdende Joden. Tevens verzorgen zij courses in messianic movement.
Een uitspraak van haar: ‘Did you run where Jesus walked?’
Er werd door Lisa een historisch overzicht gegeven. In 1974 gekomen uit de USA zag ze de messianic gemeenschap groeien tot ongeveer 12000. Verdeeld in vele kleine groepen. In haar eigen gemeente zijn 220 kerkgangers. Afhankelijk van het land van herkomst worden de diensten in verschillende talen gehouden.
Lisa strekte haar armen wijd uit, daarmee aangevend dat ze aan ieder ruimte wil bieden. De context is wel: hostile to our faith.
Er wordt veel aan training gedaan. Zomerkampen/groeigroepen/leiderschap/gaven gericht bezig zijn. Alles in het Hebreeuws. We blijven Joden. Onze spirituele identiteit is het geloof in Jezus als Messias.
Allerlei details van gemeente zijn passeerden nog de revue. Vele vragen werden door ons aan Lisa gesteld. O.a. Hoe getuigt u? Met je levenswijze. Hoe gebruikt u de Tora in het wijde spectrum dat u aangaf? Als je Jezus gaat belijden ben je vrij van de Tora.
Heeft u een advies? Wij hadden het seminar in het Schechter Instituut. Hoe kan ik daar als christen in staan? God weet of uw hart open is naar beide zijden. Wees bruggenbouwer! Heb een relatie in liefde.
Met nog een evaluatie-sessie, op de avond, werd ons reisprogramma afgesloten.
We zongen ‘The Holy City’.
Daarna gaf ds. Niek Tramper een overzicht van CIS. Achtergrond, ontstaan, visie. Het CIS bestaat nu acht jaar. De achter liggende organisaties zijn: GZB, CHE en Israël deputaten van de Chr. Ger. Kerk.
De reis die wij nu meegemaakt hebben is een hoogtepunt in het bestaan van CIS. Dat door het werk van ds. Kees Jan Rodenburg in Jeruzalem het zover kon komen dat wij het Schechter seminar hadden is wel uniek. In de naaste toekomst zal ook de diaconale presentie in Israël aandacht krijgen. Er is de hoop dat het CIS bredere aandacht zal krijgen (kenniscentrum, verdieping).
In het hierop volgende gesprek kwamen o.a. aan de orde:
- Hoe bereik je het grondvlak van de kerken.
- Activiteiten van CIS werden genoemd.
- Er is te weinig voorbede voor Israël en de volken.
- Hoe maak je het werk breder? (Palestijnse christenen).
- Gebruik bij preekvoorbereiding ook joodse commentaren.
- Bij het theologische in de reis waren de persoonlijke ontmoetingen een extra.
- Wij kunnen niet zonder de Messias van Israël behouden worden.
- Wij kunnen ook niet zonder Israël behouden worden.
We zongen nog psalm 125 de verzen 1 en 2. Gelezen werd uit Efeze 2, Zie vers 6 en 9.
Na wat organisatorische punten sloot drs. Michael Mulder met dankgebed.
