Zie ook de foto’s
Dinsdag, 15 juni 2010
geschreven door Kees de Jong
Om 9 uur zitten we in de bus naar de citadel. Daar treffen we een oud Romeins theater aan en een oude kerk (resten van 550 C.A.). Verder een prachtig uitzicht op Amman. Vandaar naar de berg Nebo. Lunch onderweg. ’t Was wat heiig, wat het zicht belemmerde. Maar toch een indrukwekkend zicht op het land.
Dan naar de Evangelisch Lutherse Kerk van Amman, waar Samir Azar predikant is. Dertig jaar staat de kerk er inmiddels. Nog steeds weten veel omwonenden de gemeente niet te plaatsen. Om middels dialoog duidelijk te maken waar de kerk voor staat, is er een communicatiecentrum ingericht.
Azar is afkomstig uit een christelijk geslacht, geboren in Jeruzalem. Hij is Palestijn. Sinds 1996 is hij werkzaam in de enige Evangelisch Lutherse Kerk van Jordanië. De kerk heeft een ‘kerkverband’ met 5 andere kerken in Israël. Daardoor is het moeilijk om vergaderingen te houden.
De kerk in Jordanië verkeert in een bijzondere positie. De gemeente tracht bruggen te bouwen en te bemiddelen. Dat blijkt een moeilijke taak. Maar door een stevige Lutherse theologie en contacten elders in de wereld houdt men het vol.
Er is bij Arabische christenen een neiging het Oude Testament terzijde te leggen. Hoe dan wel de Bijbel te lezen in de eigen situatie? Men weet zich aangesproken door de Palestijnse bevrijdingstheologie, een contextuele theologie. We vragen hoe Azar over Israël denkt in het kader van Romeinen 9-11. Zijn antwoord blijft wat vaag. Onze vraagstelling is wellicht niet de zijne...
Zijn vraag is: hoe ben je kerk in een (weliswaar gematigd) moslimland? De kerk is veel open. De kerkzaal is open voor sociale activiteiten. ‘Good Shepherd Church’ heet de kerk, ‘Goede Herderkerk’. M.i. een prachtig aansprekend beeld dat goed duidelijk maakt hoe men in de samenleving wil staan. De tekst uit Johannes 10:11 siert de kerkzaal: ‘Ik ben de goede herder; de goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen.’

’s Avonds na de maaltijd hebben we er in de groep over doorgesproken, na ieder voor zich onder woorden te hebben gebracht wat we van de reis verwachtten. Daar waren we gisterenavond niet aan toegekomen. Toen waren we af van de reis. De eerste nachtrust had ons goed gedaan. Het bezoek aan de citadel en de Nebo waren een goede voorbereiding geweest op het gesprek met Azar. En zo was deze dag een goede voorbereiding op de dagen die komen. We hebben vanaf de Nebo het land gezien. Anders dan Mozes hopen we morgen de Jordaan over te steken.
Bert Loonstra bepaalde ons in zijn dagsluiting bij Deuteronomium 34, een gedeelte dat Michael Mulder ook op de Nebo had gelezen. We zongen Psalm 67 en Gezang 290.