studiereis > verslag > april 2007

‘Tussen twee bergen’

Verslag van de studiereis in april 2007

Dinsdag 17 april

Vandaag hoefde er minder vroeg te worden opgestaan dan gisteren. Dat viel wel in de smaak. Aan de (ook hier weer rijkelijk voorziene) ontbijttafel hoorden we dan ook deze en gene opmerken nu eens goed uitgerust te zijn. En Gerrie was er weer helemaal!

8.15: vertrek richting Nazareth

Toen de bus door Kana reed deden sommigen hun best watervaten te ontdekken...

Bij de dagopening in de bus zongen we achtereenvolgens gezang 289:1,2 en 4; gezang 74 (‘Wij willen de bruiloftsgasten zijn van Kana in Galilea’!) en psalm 63:1 en 2. Een opmerking bij het zingen: Gedurende de hele reis viel op hoe goed er à capella gezongen werd, ook bij minder eenvoudige melodieën. Voor een organist stemmend tot nederigheid...

Maarten Dekker vertelt wat bij een vrouw bij een put9.00-10.30: bezoek Nazareth Village

Nazareth Village is een museum van de protestantse kerken in Nazareth dat ten doel heeft een beeld te geven van het dagelijks leven zoals dat 2000 jaar geleden was. De locatie van het museum is een wijngaardgebied uit de 1e eeuw na Christus, gelegen op 5 minuten van de oude stad. Maarten Dekker, die in Nazareth-Illit woont en voor het Israëldeputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten werkt, leidde ons rond en gaf de nodige toelichting. Wij zagen er onder andere een wijnpersbak, olijfpersen, timmerman Josef aan het werk in zijn werkplaats, een woninginterieur, een wolspinster.

in de Kerk van de Aankondiging10.30-11.45 bezoek Synagogekerk en Kerk van de aankondiging te Nazareth

De Synagogekerk is gelegen midden in de oude markt van Nazareth. Hij is gebouwd door de Kruisvaarders en volgens de traditie is het de plek waar in de Romeinse tijd de synagoge stond waar Jezus kwam om te leren, te bidden en later te preken. Eraan grenzend is in 1887 de Melkitische Grieks-Katholieke kerk gebouwd.

Op een paar minuten afstand staat de Kerk van de aankondiging. Hier werd in de 5e eeuw de eerste kerk van Nazareth gebouwd, en een aantal keren een nieuwe kerk op dezelfde plek. In de huidige kerk zijn de verschillende lagen zoveel mogelijk zichtbaar gehouden.

Elias Jabbour12.30-15.00 bezoek House of Hope te Sfar’am, lezing Elias Jabbour

Bij het House of Hope (International Peace Center) werden we ontvangen met een voortreffelijke lunch die de voor de zekerheid ingeslagen sandwiches overbodig maakte. Vervolgens kregen we een toespraak door Elias Jabbour die hier al bijna 30 jaar gedreven in de weer is om de partijen in het Israëlisch/Arabische conflict bij elkaar te brengen. House of Hope vindt het christenplicht beide zijden te helpen. De bevolkingsgroepen kennen elkaar niet, leven in verschillende werelden. Als je ze bij elkaar brengt krijg je eerst een boel kabaal. Maar als ze moe worden van de discussie beginnen ze te ontdekken dat ze allemaal gewone mensen zijn en gaan ze met elkaar spreken in plaats van tegen elkaar. Jabbour geeft nogal wat oneliners ten beste, bijvoorbeeld: ‘Why rush to kill each other, we are going to die anyway’. De antwoorden die hij gaf op sommige vragen waren minder concreet dan de vragers wensten.

Kerk van de Verheerlijking, op de Tabor15.00-17.00 doorreis naar berg Tabor, bezoek kerk van de Verheerlijking

In Mattheus 17 (door Michael gelezen) staat het met een paar woorden: ‘en Hij leidde hen een hoge berg op’. Een beklimming tot aan de top moet destijds letterlijk heel wat voeten in de aarde hebben gehad, gezien de klim die we met de bus en het laatste stuk met taxibusjes maakten. Boven op de berg kon ieder gedurende enige tijd zijns weegs gaan om kerken en uitzichten te bekijken, wat zeer de moeite waard was.


Terug in het hotel van kibbutz Lavi konden we om 19.00 uur weer aanschuiven voor een voortreffelijk diner. Avondsluiting: we zongen uit Psalm 147 en Hans las met ons Lucas 9:28-36.

Herman van Braak

> Woensdag 18 april