studiereis > verslag > december 2008

Studentenreis in december 2008

Inleiding


Van 19 tot en met 29 december 2008 organiseerde het Centrum voor Israelstudies (CIS) voor de tweede keer een studentenreis, opnieuw geleid door Bart Wallet en Kees Jan Rodenburg. Belangrijkste reden daarvoor was de belang­stelling bij deelnemers aan de vorige reis om opnieuw naar Israël te gaan. Daarnaast ziet het CIS studenten als een belangrijke doelgroep en is eerder gebleken dat de specifieke formule van de eerste studentenreis ertoe heeft bij­gedragen dat deelnemers een goed zicht hebben gekregen op de vragen die spelen in de ontmoeting tussen Joden en christenen en de complexe sociale, religieuze en politieke situatie van het moderne Israël.


De studiereis kreeg als titel mee: ‘Feiten en Mythen rond Chanoeka en Kerst'. Het programma bestond uit een afwisseling van lezingen, ontmoetingen en excursies rond het studieonderwerp. Door de reis in december te organi­seren was er de moge­lijkheid zowel de viering van Chanoeka als Kerst mee te maken, wat een extra dimensie gaf aan de reis.


Doel van het studieprogramma was met name te bestuderen wat de achter­grond en de betekenis van beide licht­feesten in verschillende perioden is geweest en welke omstandigheden de interpretatie hebben beinvloed. Specifieke aandacht zou uitgaan naar de invloed van het hellenisme op zowel jodendom als christendom.


De tiendaagse reis kon, dankzij subsidies, voor een relatief laag bedrag van € 999 worden aangeboden. Aan de reis deden 21 deelnemers mee, waarvan uiteindelijk slechts één ook de vorige reis had meegemaakt.

De deelnemers waren afkomstig uit diverse kerkverbanden en volgden merendeels een verscheidenheid aan opleidingen (hoger beroepsonderwijs of een academische studie). Over het algemeen hadden de deelnemers weinig voorkennis over Israël en namen ze uit interesse deel aan deze reis, die zich vanaf het begin richtte op ‘studenten die doorvragen’. In de reclamefolder werd onder meer gezegd dat de reis wilde helpen een beter zicht op Israël en het Jodendom te krijgen, maar ook op onzelf als christenen en onze christelijke traditie.

De belangstelling van de deelnemers bleek onder meer uit het eigen initiatief om voorafgaande aan de reis drie voorbereidingsavonden te organiseren met sprekers (dr. Gineke van Veen-Vrolijk, rabbijn David Lilienthal en drs. Gábor Locht).


Het verslag bestaat uit de volgende onderdelen:

Kees Jan Rodenburg
Bart Wallet


> Programma